UNESCOn kansainvälinen tekijänoikeuksien ja kirjojen päivä, josta olet saattanut kuulla

Teksti: nimimerkki Lukukissa

Kuva: Pixnio

Mikä voisi olla parempaa tekemistä kotona, kuin kirjojen lukeminen tai kuuntelu? Tiesitkö, että kirjoilla on virallinen juhlapäivä, jota kutsutaan kirjan ja ruusun päiväksi, eli tutummin maailman kirjan päiväksi. Jutun lopussa on muutama kirjavinkki edeltäviltä vuosikymmeniltä. 

Kirjan ja ruusun päivä on huhtikuun 24. vietettävä juhlapäivä, jolloin kirjoja juhlitaan rauhan, yhteenkuuluvuuden ja vapauden symboleina ympäri maailman.  

Tänä samaisena päivänä ovat kuolleet kuuluisat klassikkokirjailijat Miguel de Cervantes  (1547-1616) sekä William Shakespeare (1564-1616).  

Heistä molemmista olet varmasti kuullut joskus. Miguel de Cervantesin kenties kuuluisin teos on romanttisista ritaritarinoista kirjoitettu parodia Don Quijote, kun taas Shakespearen teoksesta Hamlet on tuttu siteeraus ”Ollako vai eikö, siinä pulma.” 

Suomessa vähemmälle huomiolle jäävä kirjan ja ruusun päivä sekä sen alkuperäinen idea on kotoisin Barcelonasta vuodelta 1925, jolloin Vicente Clavel Andrés, valencialainen kirjailija, ehdotti tätä juhlapäiväksi. Aluksi päivän piti tosin olla 9. lokakuuta Miguel de Cervanteskin syntymäpäivän mukaan, joka todellisuudessa oli kuitenkin 29. syyskuuta. 

Vuonna 1995 UNESCO julisti Kirjan ja ruusun päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuksien päiväksi, ja Suomessa kirjan ja ruusun päivää juhlitaan virallisesti 23.4. 

Tähän päivään on liittynyt myös vanha perinne. Sen mukaan naiset antoivat miehille kirjan ja miehet naisille yhden ruusun tänä päivänä. Perinne on tullut tarinasta Katalonian suojeluspyhimyksestä, Pyhästä Yrjöstä. 

Myytin mukaan Pyhä Yrjö tappoi erästä prinsessaa uhanneen lohikäärmeen, jonka verestä kasvoi kaunis ruusupensas. Hän otti pensaasta tulipunaisen ruusun ja antoi prinsessalle niistä kauneimman. 23. huhtikuuta on myös pyhimyksen juhlapäivä.  

Lisäksi 23.4. on: 

  • nimipäivä Yrjölle, Jyrkille, Jyrille, Yrjänälle, Jorille ja Jirille.  
  • päivä, jolloin Suomi antoi naisille oikeuden valtion virkoihin (1926). 
  • päivä, jolloin jääkiekon ensimmäinen peli olympialaisten (1920) historiassa pelattiin.

Ja lopuksi: etäopiskelun tyhjien välituntien, kirjojen ihanuuden sekä kirjan ja ruusun päivän rakkauden merkeissä listasimme muutaman hyvän kirjavinkin romantiikka-genrestä viime vuosikymmeniltä. 

2000 – vuosituhannen vaihdos 

Teksti: Matias Nieminen

André Aciman: Kutsu minua nimelläsi (2007) 

Elio muistelee kesää, jolloin hän tapasi Oliverin – hänen perheeseensä saapuneen amerikkalaisen vaihto-oppilaan. Italian kesä ja ensirakkauden tunne ovat romaanin keskiössä. Tapahtumat ja tunteet kuvaillaan niin aidolla ja kauniilla tavalla, että lukija voi melkein tuntea olevansa Italiassa Elion kanssa. Tämä kirja pitää otteessaan alusta loppuun. Suosittelen kaikille, jotka pitävät romantiikasta tai kirjoista ylipäätänsä. 

Arvosana: 4,5/5 

2010 – arvaamaton aika 

Teksti Maija Laukkanen

Mats Strandberg: Loppu (2019) 

17-vuotiaat nuoret ovat juuri päässeet koulusta kesälomalle, kun heidän ja koko ihmiskunnan tulevaisuus pyyhkäistään olemattomiin: kolmen ja puolen kuukauden päästä Foxworth-komeetta törmää maapalloon, eikä asialle ole enää mitään tehtävissä. Kun loppuun on jäljellä enää kuukausi, tapahtuu mysteerinen kuolema. Kirjan päähenkilöt Simon ja Lucinda saavat tekemistä elämänsä viimeiseksi kuukaudeksi yrittäessään ratkaista murhamysteeriä. 

Vaikka kirja kertookin maailmanlopusta, se ei ole niin ahdistava kuin voisi kuvitella. Kirjassa käsitellään myös muita teemoja, kuten ihmissuhteita, juhlia, päihteitä, sairastumista ja ilmastonmuutosta. “Loppu” ei ole mikään katastrofinen dystopia, mutta maailmanlopun tunnelma pysyy kirjassa hyvin mukana loppuun asti. Henkilöt ovat hyvin samaistuttavia ja uskottavia, ja kieli on helppolukuista. Lukija pääsee hyvin mukaan tarinaan ja voi jopa tuntea olevansa mukana nuorten lopun odotuksessa. Suosittelen kaikille, jotka haluavat lukea vähän vähemmän traagisen ja taitavasti kirjoitetun maailmanloppukirjan.   

Arvosana: 4/5   

2020 – uusinta uutuutta 

Teksti: nimimerkki Lukukissa

Sari Luhtanen: Isabella – Sydän murskana (2020) 

Tämä suomalainen vuonna vasta aivan äskettäin julkaistu jatkokertomus ja romaani hiljaisesta ja muille välillä näkymättömästä tytöstä, jonka elämässä on muuttunut aivan kaikki. Yksi kolmesta sijaisäidistä on kuollut, poikaystävä lähtenyt aivan yllättäen ja paras ystävä pettänyt mahdollisimman vaikeasti.  Kun Isabella palaa sairaslomaltaan kouluun, kaikki sen oppilaat haluavat olla hänen ystäviään. Samoin koko koulun komein poika. Luvassa on siis perinteistä teinidraamaa ripauksella fantasiaa. 

Isabella -sydän murskana –kirja on jatko-osa teokselle Isabella – Sydän kylmänä, mutta edellisen kirjan tapahtumat on summattu jo kirjan takakanteen ja ensimmäiseen kappaleeseen niin hyvin, että sen voi mielestäni aivan hyvin lukea kylmiltään pieneen kirjanälkään. Sivujakin teoksella on vain hiukan vajaa 200. 

Suosittelen kaikille, joilla ei ole aikaa lukea 2000 sivun romantiikka-fantasia-teinidraama-trilogioita, mutta jotka kaipaavat pientä lepoa oikeasta maailmasta ja sen totisuudesta! 

Arvosana: 3,9/5 

Lukemisen ja kuuntelemisen iloa kaikille etäopiskeluun, – opettamiseen ja -työskentelemiseen! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *