Oletko aina halunnut opetella uuden kielen – näillä keinoilla pääset alkuun

Kielten oppimista ei pidä ajatella helppona, mutta nykypäivän teknologia mahdollistaa uusia oppimistapoja, jotka tekevät opiskelusta hauskaa

Teksti: Matias Nieminen

Kuva: U.S. Air Force/Airman 1st Class Joshua Magbanua

Monet ihmiset haluaisivat oppia uuden kielen, mutta eivät koskaan saa aloitettua. Ehkä siksi, että kielten oppiminen nähdään mahdottoman työläänä ja pitkäkestoisena prosessina. Eivätkä he ole väärässä ajatellessaan näin. Kielten oppiminen on rankkaa, ja se vaatii enemmän työtä kuin monet muut kouluaineet. Matematiikassa on kiveen hakattuja sääntöjä – kunhan muistat säännöt, osaat. Kielissä taas säännöille on usein poikkeuksia ja poikkeuksien poikkeuksia. Kielten oppiminen ei kuitenkaan ole mahdotonta. Itse asiassa se on helpompaa kuin luulet.

Usein uuden kielen aloittaminen jää siihen, että pelkää tekevänsä virheitä. Kieltenopettaja Jarmo Kehusmaa ajattelee, että kielten opiskelija ei tee ns. ”virheitä”. ”On paljon kannustavampaa ajatella virheet erehdyksinä. Oppilas erehtyy suhteessa normiin”, Kehusmaa sanoo. Virheet – vai pitäisikö sanoa erehdykset – vähenevät ajan myötä, kun kieltä oppii lisää. Niihin ei kannata takertua liikaa oppimisprosessin alussa.

Kielen oppimiseen tarvitset kirjan. Vaikka teknologia mahdollistaa opiskelun erilaisilla kielisovelluksilla ja sanakirjoilla, eivät ne vetele vertoja vanhalle kunnon kirjalle. Kielisovellukset opettavat harvoin kielioppia ja keskittyvät liikaa sanoihin. Pelkät sanat eivät kuitenkaan riitä kielten oppimiseen! Sanoja on tärkeä osata, mutta ilman kielioppia et opi käyttämään niitä. Kielioppi on ikään kuin liima, joka yhdistää sanoja. Sen takia kirjan hankkiminen on välttämätöntä oppimisen kannalta. Teknologiaa ei silti kannata jättää kokonaan huomiotta. Esimerkiksi koulussa et välttämättä halua raahata oppikirjaa koko ajan mukanasi. Silloin kielisovellukset tulevat apuun. Kielisovellukset tarjoavat täydellisen mahdollisuuden kerrata kieltä ja opetella uusia sanoja riippumatta siitä, missä olet.

Kielten opiskelemisen mahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään oppikirjaan ja kielisovelluksiin. Nykyisin löytyy valtavasti eri tapoja opiskella kieliä, ja Kehusmaa kannustaakin kokeilemaan uusia oppimistapoja. Hän sanoo, että nykyään uusia oppimismahdollisuuksia saa järjestettyä varallisuudesta riippumatta. Hän suosittelee menemään kirjastoon ja lainaamaan saman teoksen sekä luettavassa muodossa että äänikirjana. Tällöin vieraskielistä tekstiä voi seurata ”monikanavaisesti”, jolloin se jää paremmin mieleen. Kehusmaa sanoo myös, että kirjojen kieli on autenttista eikä ns. oppikirjatekstiä.

Toinen nykyteknologian mahdollistama oppimisvaihtoehto on media. Internetistä löytää materiaalia käytännössä jokaisella maailman kielellä: videoita, elokuvia, sarjoja… Media on tärkeä osa kielten oppimista sanojen ja kieliopin rinnalla. On nimittäin täysin eri asia osata lukea kieltä kuin ymmärtää puhuttua kieltä. Tekstin ymmärtämiseen saat käyttää niin paljon aikaa kuin haluat. Puheessa sitä ylellisyyttä ei ole. Puhetta pitää saada ymmärrettyä paljon ja nopeaan tahtiin. Se taito parantuu vain kuuntelemalla. Kannattaa siis omaksua puhuttua kieltä niin paljon kuin vain pystyy. Musiikin kuunteleminen vieraalla kielellä on yksi tapa parantaa kuullun ymmärtämistaitoa nopeasti. Kehusmaalla itsellään on ollut läheinen suhde kielten oppimiseen musiikin kautta: ”Lapsena tarhassa lauloimme paljon. Oppiminen tapahtui liikunnallisten laululeikkien kautta. Musiikkia ei saa unohtaa missään ikävaiheessa.” Nykyisin musiikkia saa kuunneltua vieraalla kielellä vaivattomasti. Musiikin suoratoistopalveluissa kuten Spotifyssa on saatavilla lukemattomia kappaleita eri kielillä.

Musiikin kuuntelu on kielten opiskelun hauska puoli. Mutta se vaatii myös kovaa työtä kuten sanojen opettelua. Monet yrittävätkin vältellä sitä ja päätyvät lopulta pänttäämään. Tämä ei ole kuitenkaan kaikista viisain ratkaisu. Jos pänttäät sanoja yhden illan, et todennäköisesti tule muistamaan niitä enää seuraavana päivänä. Sen sijaan sanoja tulisi opiskella vähän kerrallaan, jotta aivot eivät ylikuormitu. Sanoja kannattaa myös ryhmitellä pienempiin osiin. Esimerkiksi sanaluokittain tai aihealueittain. Pelkkä sanalistojen opettelu ei kuitenkaan riitä. On myös tärkeää, että käyttää aikaa kirjan kappaleiden lukemiseen. Silloin et pelkästään opi sanoja, vaan opit myös käyttämään niitä.

Nykyään on lukemattomia keinoja opiskella kieltä jopa nollabudjetilla, mikä tarkoittaa, että kielten oppiminen on helpompaa kuin koskaan. Ei silti pidä ajatella, että kielten oppiminen olisi helppoa. ”Vieraan kielen oppiminen on pitkä prosessi, ja koska kieli elää kieleen tulevine uudissanoineen ja uusine ilmiöineen, tämä prosessi ei lopu koskaan”, Kehusmaa kertoo. Kielten oppiminen vaatii paljon aikaa, mutta sitä ei silti tulisi nähdä taakkana. Kehusmaa näkee kielitaidon kohentamisen hyvänä harrastuksena. Hän painottaa, että kielen opiskeluun riittää se, että katsoo kohdekielisen elokuvan silloin tällöin, lukee kirjan tai seuraa kohdekielisen maan uutisia. Kielen opiskelun ”rankkuuteen” vaikuttavat myös omat tavoitteet. Kehusmaa sanoo, että pelkästään se, että osaa tervehtiä, on jo saavutus.

Onko kielten oppiminen siis helppoa? Kyllä ja ei. Ne ihmiset, jotka kertovat, että voit oppia kielen puolessa vuodessa ilman juuri minkäänlaista työtä, valehtelevat. Kielten oppimien vaatii paljon aikaa ja työtä. Sen takia monet näkevät kielten oppimisen mahdottomana urakkana, mutta sitä se ei todellakaan ole. Kieltä voi oppia huomaamattakin – vaikkapa vieraskielisiä elokuvia katsellessa. Kielten opiskelusta ei siis pidä ahdistua. Kunhan ei aseta tavoitteita liian korkealle ja etenee yksi asia kerrallaan, niin ennen pitkää huomaa, että osaa jo jotain. Japanin kielessä on hieno sanonta: 塵も積もれば、山となる ”jopa pölyhiukkaset pinottuna muodostavat vuoren.”

Lähteet:

Vieraan kielen oppii parhaiten pänttäämättä – 14 parempaa opiskeluvinkkiä. Osoitteessa: https://www.sanomapro.fi/vieraan-kielen-oppii-parhaiten-panttaamatta-14-parempaa-opiskeluvinkkia/ Viitattu 20.1.20

Jarmo Kehusmaan haastattelu 19.11.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *