Arvostelu: Avengers: Endgame

Seuraavana arvosteltavana onkin elokuva. Eikä ihan mikä tahansa elokuva.

Avengers: Endgame on Marvel Comicsin sarjakuviin pohjautuva supersankarielokuva ja Marvelin elokuvauniversumin 22. elokuva. Endgame on suoraa jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Avengers: Infinity Warille, ja se päättää tarinan, jonka kertomiseen on käytetty yli kymmenen vuotta. Elokuvaa onkin odotettu jo useita vuosia – lievästi sanottuna.

Kun on kyseessä näin kovasti odotettu elokuva, siitä on pakko tulla jättihitti. Ensimmäisenä viikkonaan elokuva rikkoikin lukuisia ennätyksiä lippuluukuilla. Se on ehtinyt tuottaa Kanadassa ja Yhdysvalloissa jo yli 600 miljoonaa dollaria ja muualla maailmalla yli miljardin, mikä tekee siitä vuoden tähän mennessä tuottoisimman elokuvan ja kaikkien aikojen toiseksi eniten tuottaneen elokuvan. Elokuva päihittää 2,1 miljardin tuotoillaan jopa Titanicin. Ottaen huomioon, että elokuva saapui teattereihin Yhdysvalloissa 26. huhtikuuta ja Suomessa kaksi päivää aiemmin, on se tehnyt valtavan summan rahaa lyhyessä ajassa. Elokuva tosiaan käy vielä teatterikierrostaan, joten tulevathan nuo tulot vielä jonkin verran nousemaankin.

Minä kävin katsomassa elokuvan 27. huhtikuuta eli aika pian sen julkaisun jälkeen. Ei hirveästi huvittanut ottaa riskiä, että saisin spoilereita ennen elokuvan näkemistä. Itse olin vähän ennen elokuvan julkaisua kuitenkin hieman huolestunut, onnistuisiko elokuva, varsinkin kun sen tiedotettiin olevan yli kolmetuntinen, mikä on elokuvalle pitkä aika. Pitkien elokuvien riskinä ja useimmiten ongelmanakin on pitkäveteisyys. Jotkin elokuvat ovat saaneet kritiikkiä siitä, että niissä on turhia kohtauksia, jotka joko jatkuvat liian pitkään tai eivät johda mihinkään. Jotenkin myös se ajatus, että pitäisi istua teatterisalissa niinkin pitkään ei tuntunut mitenkään liian miellyttävältä.

Kaikki huoleni kuitenkin osoittautuivat aiheettomiksi. Elokuva sai niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin todella positiivisen vastaanoton, ja sitä ylistettiin muun muassa näyttelijöiden suorituksista, tarinasta, viihdearvosta, ohjauksesta ja tunteellisuudesta. Esimerkiksi Rotten Tomatoes -sivusto on antanut sille 95% sadasta, ja yleisön pisteet sivustolla ovat 90%. Monet ovat samaa mieltä siitä, että tämä on täydellinen päätös 22 elokuvaa kestäneelle tarinalle ja ehdottomasti Marvelin parhaimmistoa. Olen tästä kaikesta samaa mieltä. Elokuva on visuaalisesti yhtä näyttävä ja yhtä mahtavan kuuloinen kuin muutkin Marvelin elokuvat, ja vakionäyttelijät tekevät jälleen loistavaa työtä rooleissaan. Ja se kolme tuntia elokuvan pituutta meni yllättävän sujuvasti. Turhia tai liian pitkiä kohtauksia ei ole, ja missään kohtaa ei tullut tunnetta, että olisi hukassa.

Elokuvan varmaankin suurin heikkous on se, ettei se niin sanotusti pysty seisomaan omilla jaloillaan. Tällä tarkoitan sitä, että koko juonen tajutakseen on täytynyt nähdä Infinity War sekä lähes kaikki muut Marvel-elokuvat. Ja elokuvan juonesta spoilaan teille sen verran, että aikamatkustus on siinä suhteellisen suuressa roolissa. Aikamatkustuksen läsnäolo elokuvassa on väkisinkin ongelmallista, sillä niin kompleksista aihetta on äärimmäisen vaikea saada toimimaan. Kun miettii sitä, miten se tässäkin elokuvassa toimii, ei se käy järkeen. Se on väkisinkin paradoksi, ja itse hahmotkin myöntävät sen elokuvassa.

Endgameä ei voi suositella samalla tavalla kuin joitain muita elokuvia, koska elokuva ei tosiaan pärjää itsenäisenä elokuvana juuri ollenkaan. Jos edes vähänkin mielenkiintoa löytyy, ole kuitenkin kiltti ja korkkaa Marvelin elokuvauniversumi, jos et sitä ole ehtinyt vielä tekemään. Valtaosa Marvelin tuotannosta on todella hyvää kamaa, ja se, miten yhtenäinen tämä elokuvauniversumi on, on ihan uskomatonta. Siitä saa ainakin hyvää tekemistä, sillä Endgame on ainakin vuoteen viimeinen Marvel-elokuva. Ennen sitä pitäisi tietenkin tulla Sonyn tuottama Spiderman-elokuva ja ilmeisesti jotain X-Meneihin liittyvää tavaraa, mutta ne eivät varsinaisesti ole Marvel-elokuvia, vaikka itse hahmot kuuluvatkin Marvel-universumiin ja Spiderman on alkanut esiintyä Marvelin elokuvauniversumissa.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.