Bujo eli bullet journal -buumi on levinnyt maailmalla. Mutta mistä koko touhussa on oikein kyse?
Mikä on bullet journal?
Bullet journal eli bujo on yksinkertaisesti selitettynä itse tehty kalenteri, joka luodaan tyhjään vihkoon. Se on käyttäjänsä näköinen sopiva sekoitus kalenteria, päiväkirjaa sekä erilaisia trackereita ja listoja, joten sitä voisi kutsua täydelliseksi ajanhallintavälineeksi!
Bujoon liittyy ajatus stressin lievityksestä: tärkeät tehtävät, tulevat tapaamiset tai mielessä pyörivät asiat merkitään säännöllisesti vihkoon. Jos pitää esimerkiksi ostaa uudet kengät, muistutus kenkien ostamisesta kirjoitetaan joka viikko bujoon siihen asti, että asia on tehty. Tai jos viikosta toiseen välttelee asian hoitamista ja tulee siihen tulokseen, ettei tarvitse kenkiä, voi ottaa tehtävän pois listaltaan. Näin kaikki hommat tulee lopulta hoidettua ja mieli kevenee. Yksinkertaista, vai mitä?
Mitä tarvitsen bujoiluun?
Bujo luodaan tyhjään vihkoon. Usein bujoilijat suosivat vihkoja, joissa on pisteitä paperilla, koska ne helpottavat mm. suorien viivojen vetämistä. Aivan yhtä hyvin asiaa ajaa tavallinen ruutuvihko tai blanco-sivuinen vihko. Vannoutuneet bujoilivat käyttävät monesti Leuchturm 1917 -vihkoa, jossa on valmiina sivunumerot ja sisällysluettelot ja joka on laadukasta paperia. Tälle ei ole kuitenkaan tarvetta, varsinkin jos on vasta-alkaja bujoilussa.
Vihon lisäksi tarvitaan tietenkin kynän. Kynänä toimii vallan mainiosti vaikkapa tavallinen lyijykynä tai tussi. Tusseja käyttäessä on kuitenkin oleellista, ettei muste mene sivuista läpi ja että se kuivuu nopeasti. Mustia tusseja kaipaaville löytyy tuhansia hyvä vaihtoehtoja, mutta Sakura Pigma Micron kuitukärkikynät ovat yksiä suosituimmista. Kannattaa myös valita ennemmin kuitukärkikynä kuin geelikynä, sillä geelikynän hitaasti kuivuva muste sotkee helposti.

Entäs värit? Puuvärit ajavat asiansa hyvin, ja niitä löytyy laaja valikoima kaikissa sateenkaaren väreissä. Laadukkaita tusseja löytyy vaikka miltä merkiltä, mutta esimerkiksi Tombow dual brush pen -tussit ovat todella suosittuja. Näissä kynissä on kaksi päätä: ohut kärki kirjoittamiseen ja paksu sivellinpääty värittämiseen sekä kalligrafia-tekstaukseen. Suosituimmat kynät ovat usein hintavia, joten heti alkuun niihin ei kannata välttämättä investoida. Esimerkisi Stabilon tussit toimivat hyvin, ja niitä löytyykin jo valmiiksi monen koululaisen penaalista!
Miten luon oman bujon?
Usein kalenteri aloitetaan niin sanotun vuosilokin tekemisellä. Vuosilokiin voi jo etukäteen kirjata muistiin vuoden tärkeitä tapahtumia. Vuosiloki on hyödyllinen sivutyyppi, sillä usein bujoa tehdään kuukausi kerrallaan, joten tulevat tapahtumat saa kirjattua vuosilokin avulla jo etukäteen muistiin.

Vuosilokista edetään kuukausinäkymään ja esimerkiksi viikkosivujen pariin. Yleensä joka kuukaudelle tehdään ensin oma kansisivunsa, minkä jälkeen tehdään jokaiselle viikolle oma aukeamansa. Kaikista tyypillisin viikkoaukeama on samankaltainen kuin normaalissakin kalenterissa: tyhjälle aukeamalle piirretään seitsemän laatikkoa, joihin kirjataan hoidettavat hommat. Tässä kohtaa kuitenkin vain taivas on rajana, sillä erilaisia vaihtoehtoja löytyy tuhansittain!

Usein jokaiselle kuukaudelle valitaan oma teemansa, jota noudatetaan sivujen koristelussa ja luonteessa. Tämä ei ole kuitenkaan tarpeellista, vaan sivut voi aivan hyvin pitää minimaalisina ja hillittyinä. On tärkeää muistaa, ettei bujon ulkonäkö ole tärkeintä, vaan se, että se toimii.

Mutta mitä muuta bullet journaliin voi tehdä kuin pelkän kalenteriosuuden? No, vastaus on, että ihan mitä vain! Suosittuja sivuja ovat mm. mood log eli mielialanseuranta-sivu, sleep log eli unentarkkailu-sivu sekä few lines a day -sivu jonka ideana on se, että joka päivä kirjoittaa rivin tai kaksi päivän tapahtumista tai vaikka siitä, mistä on kiitollinen.

Bujoilussa voi myös hyödyntää erilaisia avainmerkintöjä. Avainmerkit jokainen voi keksiä itse. Niitä käytetään esimerkiksi tehtävien tehdyksi tai tekemättömäksi merkitsemiseen. Ideana on, että kirjaa jokaisen tehtävän tai tapahtuman eteen sitä kuvastavan merkin. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa laatikko tarkoittaa tehtävää, V tehtävän valmistumista, nuoli tehtävän siirtämistä ja sydän tapaamista.

Sopiiko bujoilu minulle?
Bujoilu sopii ihmiselle, joka on järjestelmällinen, haluaa lievittää stressiään tai kaipaa kivaa harrastusta. Ei tarvitse olla seuraava Picasso voidakseen bujoilla, vaan kalenteria voi tehdä kuka vain omilla taidoillaan ja resursseillaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että bujo vaatii hieman aikaa ja sitoutumista toimiakseen kuin tavallinen kalenteri, sillä siitä ei ole mitään hyötyä lojumassa kaapin perukoilla viikkotolkulla!
Teksti ja kuvat: Selma Eerikäinen