Saksan kieltä oppimaan

Teksti: Emma Adler, Aleksandra Belevich, Pinja Linnas ja Iina Vahtola

Kuvat: Viki Grönroosin ja Heli Vilenius-Suhannon kotialbumit

Vaihtovuosi Saksassa

Haastattelimme Viki Grönroosia, joka on ollut toissa vuonna vaihdossa Saksassa, Sachsenin osavaltiossa, joka sijaitsee vanhan Itä-Saksan puolella.  

Kysyimme Vikiltä, kuinka hän valmistautui vaihtoon ja hän kertoi, että on hyvä osata kielen perusasiat, koska Saksassa moni vanhemmista ihmisistä ei puhu englantia kunnolla. A1-saksalla pärjää hyvin. Jos tiesi saksan kielen alkeet, saattoi jo pärjätä hyvin. Ennen vaihtoa omaa kielitaitoaan voi harjoitella esim. katsomalla uutisia, sarjoja tai lukemalla kirjoja kyseisellä kielellä. 

Uusille ihmisille puhuminen ja koulussa osallistuminen oli aluksi Vikin mukaan jännittävää ja pelottavaa, mutta siihen kyllä tottui. Oikeastaan siinä ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin vain aloittaa puhuminen. Kaikki riippui myös paljon ympäristöstä, mutta Vikillä oli ollut mukava ympäristö ja ihmiset, jotka auttoivat häntä.   

Viki kävi koulua Riesa -nimisessä kaupungissa. Koulussa opiskelu oli suurimmaksi osaksi muistiinpanojen kopiointia taululta vihkoon käsin. Koneita tai puhelimia ei oikeastaan käytetty. Tämä johtuu siitä, että Saksan koulut ovat jääneet digitalisaatiossa jälkeen.  

Kaiken kaikkiaan vaihto oli Vikin mielestä positiivinen asia ja hän suosittelee sitä lämpimästi kaikille. Vaihdossa saa uusia kokemuksia, kielitaito kasvaa, tutustuu uusiin ihmisiin, ja löytää paljon uusia puolia itsestään.  

Vaihdossa opetusryhmän kanssa 

Toinen haastateltavamme oli koulumme saksan opettaja Heli Vilenius-Suhanto.  

Ystävyyskouluja on ollut  jo 2003 vuodesta lähtien, mutta oppilaita on alkanut lähteä vaihtoon noin vuodesta 2005 lähtien. Meidän koulustamme lähdetään vuosittain vaihtoon Saksaan Paderborniin ja paderbornilaiset tekevät toisaalta vastavierailun meille. 

Kuten aikaisemmin Viki oli maininnut, Helinkin mielestä saksalaiset koulut eroavat paljon suomalaisista. Saksassa oppilailla ei välttämättä ole koulun lahjoittamia läppäreitä, mutta kyllä sieltäkin löytyy älytauluja ja tavallisia tietokoneita. Tekniikan määrän ero on kumminkin suuri Suomen kouluihin verrattuna. Oppilaat ostavat itse kirjat, eikä kouluruokailuja välttämättä ole. Tällaisissa tapauksissa oppilaat tuovat itse eväät kotoa, tai käyvät ostamassa jotain pitkän välitunnin aikana. 

Sitten kaikkia kiinnostava kysymys…  Onko ketään jouduttu lähettämään takaisin Saksasta Suomeen? Heli kertoo, että hänen aikanaan ketään ei olla jouduttu lähettämään kotiin. Tavaroiden katoaminen on taas yleisempää. Yhdellä oppilaalla oli jäänyt matkalaukku ja kaikki sen sisältämät tavarat juna-asemalle. 

Heli kertoo, että saksalaiset ovat viihtyneet hyvin Suomessa. Helsinki on myös paljon isompi kaupunki kuin Paderborn ja monelle nuorelle on kiinnostava kokemus päästä “suurkaupunkiin”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *