Mitä me halutaan – ilmastotekoja!

Perjantaina 15.3. nuoret ympäri Suomea jättivät koulupäivän väliin ja osoittivat yhdessä mieltä ilmaston puolesta. Helsingissä nuoret marssivat Senaatintorilta Eduskuntatalolle kylttien ja iskulauseiden kanssa. Kulkueeseen osallistui poliisien mukaan yli 2 000 ihmistä.

Helsingissä järjestetty mielenosoitus oli osa laajempaa mielenilmausten joukkoa. Koululakkoidean keksi Greta Thunberg, joka on 16-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti. Hänen aloitteestaan oppilaat ovat olleet päivän koululakossa ja osallistuneet mielenosoituksiin jo 125 maassa.

Monen huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut huomattavasti. Nuoret kertoivat, miksi he halusivat itse osallistua lakkoon:

“En ole vielä täyttänyt kahdeksaatoista, joten en voi vaikuttaa äänestämällä, mutta halusin jotenkin tuoda mielipiteeni ilmi.”

“Osallistuin, koska se oli mielestäni hyvä tilaisuus koululaisille vaikuttaa poliitikkojen tekoihin.”

“Halusin osallistua, koska minusta ilmastonmuutos on vakava aihe, ja harmittaa, ettei sille tehdä kunnolla mitään.”

Nuoret olivat sitä mieltä, että kaikkien olisi tärkeää osallistua tällaisiin mielenosoituksiin:

“Ongelma on ajankohtainen. Mitä enemmän ihmisiä on osoittamassa mieltään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä jotain oikeasti tapahtuu.”

“Mielenosoituksella saa kerrottua ohikulkeville ihmisille, kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Silloin voi saada heidätkin pohtimaan asiaa.”

“Jos meitä olisi vain pari, ihmisiä ei kiinnostaisi. Nyt kun meitä on monta, toivon, että asialle tehdään jotain. Meidät pitää saada kuulumaan!”

Osallistujat kertoivat myös omista ilmastoteoistaan:

“En syö oikeastaan lihaa ja olen vähentänyt maitotuotteiden käyttöä. Perheemme ei omista autoa, joten kuljemme julkisilla, pyörällä tai kävellen.”

“Melkein kaikki vaatteeni ovat ostettu kirppareilta, enkä ikinä osta vaatteita nettikaupoista, esimerkiksi Wishistä.”

“En jätä valoja koskaan turhaan päälle. Meillä myös kierrätetään kaikki, emmekä osta turhaan muoviin pakattuja asioita.”

Tästä mielenosoituksesta puhuttiin kaikkialla. Nuoret halusivat äänensä kuuluviin, ja viime perjantaina me kaikki kuulimme sen.

Teksti ja kuvat: Pihla Koski Järvinen, 8B

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *