Viikin rehtorit: Ilkka Laasonen

Viikin norssissa on rehtoreita peräti neljä. Keitä he ovat ja mitä kaikkea he oikein tekevätkään? Miten he päätyivät työhönsä? Ota selvää lukemalla! 

Teksti: Nimimerkki Lukukissa ja VINKki-verkkolehden toimitus

Kuva: Oona Luhtala

Ilkka on tuttu näky koulumme käytävillä. On vaikea muistaa, että hän ei ole ollut vielä kahta vuottakaan yläasteemme rehtorina. Kysytään Ilkalta, mitä hän teki ennen kuin tuli meille.

Ilkka kertoo työskennelleensä neljä vuotta Vantaan kaupungilla virka-apulaisrehtorina isossa yhtenäiskoulussa. Virka-apulaisrehtori tarkoittaa hallinnollista apulaisrehtoria, joka toimii toisen rehtorin tukena ja parina. Sitä ennen Ilkka teki väitöskirjaa Oslon yliopistossa mutta oli jo tuolloin tehnyt sekä rehtorin että opettajan töitä.

Oletko ollut luokanohjaaja vai opettanut jotain tiettyä ainetta?

-Mä oon siis liikuntatieteiden maisteri eli mä oon liikunnan ja terveystiedon opettaja koulutukseltani. Oon toki luokan ohjaajanakin toiminu, mut en oo ollut luokanopettajan virassa.

Mitä sun työkuvaan virallisesti kuuluu?

-No mä vastaan tietysti tästä yläkoulun suunnittelusta, vuosisuunnittelusta ja operatiivisesta toiminnasta. Rehtorin työvuoteen kuuluu tietynlainen kierto. Näitten juoksevien asioiden lisäksi meillä on tietysti rekrytointi, joka toistuu joka vuosi ja sit on lukujärjestysten tekeminen ja niihin liittyvät asiat vie paljon työaikaa. Sitten kaikki tämmönen sidosryhmäjohtaminen eli meillä on erilaisia työryhmiä, joissa mä oon mukana ja myöskin toimin puheenjohtajana osassa niistä. Sitten tulee tietysti jokapäiväisiä asioita. Mä yritän aina olla mahdollisimman paljon tuolla oppilaiden kanssa tekemisissä erilaisissa tilanteissa, ja tietysti myöskin opettajien kanssa, että pysyn sillä tavalla hyvin ajan hermolla. Yritän olla koulun arjessa mahdollisimman paljon mukana. Ja toki huoltajien kanssa myöskin, yleensä aamu alkaa siten, että sähköpostiviestit ja wilmaviestit ja yammerviestit niin käydään läpi ja, ja siinä helposti vierähtääkin sitten tovi siitä aamusta.

Olitko korona-vuoden ihan paikan päällä vai ootko ollut etänä?

Mä oon ollu täällä koko ajan, en oo ollu etänä ollenkaan. Keväällä 2020 vähän vuoroteltiin, sillloin kun oli se etäjakso, perusopetuksen toisen rehtorin kanssa, mutta tämän lukuvuoden olen ollut lähinä. [Ilkka viittaa tässä lukuvuoteen 2020-2021.]

Lisäsikö etäkoulu sun työmäärää?

-No, etäkoulu ja korona-aika lisäsi suunnittelutöitä, ollaan aika paljon poikkeusjärjestelyitä järjestelty. Toki kun oli oppilaat etänä oppilasasiat jäi ikään kuin pois, mutta kyllä siinä etäjaksossa piti niin paljon miettiä ja hoitaa ja tiedottaa, että kyllä se yllätti meidät kaikki.

Voitais sitten siirtyä vähän kevyempiin, ei niin virallisiin kysymyksiin. Miten sä kuvaisit itseäs?

-Öhh, hyvä kysymys! No, mä oon varmaan semmoinen, ehkä toivottavasti helposti lähestyttävä. Yritän olla positiivinen; ajatella aina sillä tavalla ratkaisukeskeisesti kaikista asioista, että haasteita ja ongelmia varmasti jokapäiväsessä elämässä meillä on kaikilla, mutta voi itse sitten valita, miten niihin suhtautuu. Ite yritän ajatella niin, että pyritään positiivisen kautta. Mä oon varmaan myöskin aika semmoinen, pitkämielinen, että hyvin harvoin itse hermostun asioista, vaikeistakaan ja ehkä se on sitten se mun vahvuus. Ja tietynlainen ihmisten kohtaaminen, että mielelläni kuuntelen muita.

Minkälainen oppilas sä olit ite yläasteella? Oliko sulla sellaista ”hermokestävyyttä”?

Toi on hauska! Mulla on sellainen ystävä, jonka äiti toimi meillä yläasteella meidän äidinkielen lehtorina. Mä oon joskus kysynyt tältä mun ystävältä, että minkälainen oppilas mä olin sen äidin mielestä koulussa. Mä itse ajattelin, että mä olin varmaan vähän suulas ja niin poispäin. Vaikka pärjäsin koulussa, en ehkä aina keskittyny siihen mihin ois pitäny. Sitten tämä lehtori oli sanonu, että mä en ollu jääny mieleen mitenkään negatiivisessa mielessä. Mä olin mukana kaikessa: olin oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja olin järjestelemässä kaikenlaisia juttuja, yritin aktiivisesti vaikuttaa koulussa.

Halusitko sä silloin yläasteella jo opettajaksi vai olisitko halunnut poliitikoksi tai jotain vastaavaa?

Ei – kyllä mun täytyy sanoa, et mä olin varmaan, jos katotaan taaksepäin mä olin varmaan semmoinen peruspoika, joka oikein tienny vielä lukiossakaan, mihin päin oli menossa. Oikeestaan vasta armeijan jälkeen alkoi mietityttää, että ehkä sitten opetusala vois olla mun juttu. Sitten hakeuduin pääsykokeisiin ja satuin pääsemään vielä sisään. Jyväskylässä opiskelin.

Opettajilla kun on pitkät lomat, niin mitä sä teet vapaa-ajalla ja ”pitkillä lomilla”?

No, me ollaan… me rehtorit ollaan sillä tavalla hyvässä asemassa, et meillä ei pitkiä lomia oo, eli ei tarvitse murehtia mitä tekis.

Aijaa?

Eli eli me ollaan sillä tavalla semmoisessa kokonaistyöajassa, jossa kuuluu vaan tavalliset työehtosopimukseen kuuluvat lomapäivät, eli ne määräytyy eri tavalla, kun opettajilla, mutta yritän pitää lomaa myöskin kesällä. Kesällä mä tykkään olla mökillä, Iitissä on mun vanhemmilla mökki, sitä tulee käytettyy paljon. Sitten mä pelaan tai urheilen paljon kaikenlaisia erilaisia liikuntalajeja, mut kesällä lähinnä tulee uitua ja pelattua tennistä ja golfattua. Sitten myöskin kesällä yritän käydä, yritän käydä erilaisissa tapahtumissa kulttuuria nauttimassa täällä Suomen maassa.

Paljonko te teette sitten töitä, kun oppilailla on se kymmenen viikon kesäloma?

-Seuraavan vuoden suunnittelutyö on alkanut jo keväällä, eli ennen kun opettajat jää kesäkeskeytykseen ja oppilaat lähtee kesälomalle. Kesällä valmistellaan sitä seuraavaa lukuvuotta ja yleensä siinä menee muutamia viikkoja. Jos oikein hyvin käy, niin juhannuksena on hommat aikalailla paketissa, et sit voi alkaa miettimään sitä, että jää sitten lomille, mutta kyllä siinä on täydet työviikot kesäkuussa vielä täällä koululla silloin kun muut on poissa.

Mitä sä vielä haluisit kertoo?

On ollut tosi mukava tulla tänne Viikkiin. Täällä on hirveen mukavat oppilaat ja opiskelijat ja kaikki on toiminut hirveen kivasti. Kiitokset teille kaikille siitä, että ootte ottanu hienosti vastaan.

Kiitos haastattelusta.

Ilkkaa haastateltiin jo viime lukuvuoden 2020-2021 puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *