Apua, miten saan kesätyöpaikan?

Ensimmäinen kesätyönhaku edessä? Nappaa vinkit, joiden avulla pääset tienaamaan rahaa ensi kesänä!

Jälleen kerran on tullut se aika vuodesta, kun suunnataan katse tulevaan kesään. On aika tehdä päätös siitä, aikooko ansaitun loman viettää loikoillen auringonpaisteessa vai raahautuuko aamuisin töihin. Kenties vanhempien suunnalta tuleva painostus kuitenkin pakottaa etsimään jotakin tehtävää tulevalle kesälle. Meidät jotkut taas silmissä kiiluvat euronkuvat saavat liikkeelle aivan itsestään.

Vaikka halu saada kesätöitä olisi suuri, takuita työpaikasta ei ole. Etenkin pääkaupunkiseudulla kilpailu kesätyöpaikoista on kova. Jos siis kesätöitä ei jostain syystä tipu yhtenä kesänä, ei kannata masentua. Seuraavana keväänä kokemusta hakemisesta on jo karttunut ja kesätyöpaikka saattaakin osua kohdalle.

Seuraavat vinkit auttavat kesätöiden hakemisessa:

1. Kysele vanhoista TET-paikoistasi

Yläasteella monella meistä on ollut yksi tai useampi TET-paikka. Kesätyöpaikkaa hakiessasi huomaat, että oletkin jo saanut jalan oven väliin. Sinulla saattaa olla todella hyvät mahdollisuudet saada kesätöitä TET-harjoittelupaikastasi, jos olet näyttänyt osaamisesi harjoittelun aikana. Myös työnantajalle on kätevämpää palkata nuori, joka tuntee talon tavat ja on todistanut osaamisensa kuin aivan tuntematon tapaus. Siispä vain rohkeasti kyselemään töitä TET-paikalta!

2. Tutustu sukulaisiisi

Tiedätkö, missä tätisi tai isän serkkusi työskentelee? Sinun kannattaisi, sillä sukulaiset saattavat osoittautua erittäin hyödyllisiksi kesätyöpaikan saamisessa. Suuri osa nuorten kesätyöpaikoista nimittäin saadaan suhteilla.

Sukulaisesi ei tarvitse työskennellä yrityksen johdossa, jotta sinulla olisi mahdollisuus päästä kyseiseen yritykseen töihin. Voit pyytää häntä kysymään pomoltansa, ollaanko yritykseen hankkimassa kesätyöntekijöitä. Samalla voit pyytää häntä kertomaan, että hänen sukulaislapsensa olisi kiinnostunut paikasta.

3. Osoita aloitteellisuutta

Monet yritykset eivät ilmoita mahdollisia avoinna olevia työpaikkoja vaan pikemminkin odottavat työntekijöiden kävelevän luokseen. Poikkea siis kiinnostavassa kahvilassa tai kaupassa kadulla kävellessäsi kysymään, josko heiltä löytyisi tarvetta kesätyöntekijälle. Samalla erotut positiivisesti työnantajan silmissä monen muun hakijan joukosta.

Aina tämä tapa ei riitä, vaan sinun täytyy kirjoittaa lisäksi hakemus netissä. Sitten vain kirjoittamaan ja toivomaan parasta!

4. Selaa nettiä

Netissä voit selata sinua kiinnostavia kesätyöpaikkailmoituksia ja etsiä mieleistäsi. On paljon sivuja, jonne on koottu nuorille sopivia kesätyöpaikkoja: esimerkiksi kesaduuni.org-sivustolle on listattu työpaikkoja myös alle 18-vuotiaille. Näe siis hieman vaivaa netin selaamisessa ja paikka voi olla sinun.

5. Lähetä useita hakemuksia

Lähettämällä useamman kuin yhden hakemuksen maksimoit mahdollisuutesi päästä kesätöihin. Muista myös aloittaa kesätyönhaku ajoissa, sillä paikkoja aletaan täyttää jo vuoden alussa. Tee hakemuksestasi vastustamaton. Kirjoita hakemukseen parhaat puolesi ja kokoa ansioluetteloon kielitaitosi, aikaisempi työkokemuksesi, harrastuksesi ja kaikki, mistä voisi olla hyötyä haussa.

6. Älä aliarvioi ensivaikutelman voimaa

Jos pääset niin pitkälle, että sinut kutsutaan työhaastatteluun, panosta ensivaikutelmaan. Ole ajoissa, mutta vielä päivää aiemmin haastattelupaikalle ei kannata mennä. Katso haastattelijaa silmiin, vältä käsien vääntelyä ja yritä olla mahdollisimman luonnollisesti. Kättele ja heitä purukumi roskikseen. Kaverin snäppiin ei myöskään kannata vastata kesken haastattelun!

Voit harjoitella haastattelutilannetta esimerkiksi kavereidesi kanssa. Mieti etukäteen mahdollisia haastattelussa kysyttäviä kysymyksiä, jotta et mene aivan lukkoon tositilanteessa. Sinulla on kuitenkin oikeus miettiä vastauksiasi rauhassa myös haastattelun aikana; se ei anna sinusta huonoa kuvaa.

7. Pidä yllä positiivinen asenne

Aina unelmien kesätyöpaikka ei osu kohdalle ja täytyy tyytyä vähempään. Muista kuitenkin, että pääsitpä minne tahansa töihin, olet saamassa arvokasta työkokemusta ja taskurahaa loppukesälle. Ole aktiivinen ja osoita oma-aloitteisuutta työpaikassasi, sillä se näkyy varmasti työtodistuksessasi – pyydä siis työnantajalta työtodistus arviolla. Mitä parempi työtodistus, sitä suurempi mahdollisuus päästä seuraavana kesänä unelmien työpaikkaan.

Ja vaikka kesätyöpaikkaa ei jostain syystä tänä kesänä tippuisi, ei hätää. Sinulla on vielä monta kesää edessäsi, ja ehdit vielä elämäsi aikana työskennellä sydämesi kyllyydestä aina kyllästymiseen saakka!

Kirjoittaja: Piitu Hernesniemi

Kuvalähde: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *