Näin tienaat rahaa ilman kesätöitä

Teksti: Matias Nieminen

Kuva: Oona Luhtala

Kesätöitä ei ole helppo saada. Tässä vaihtoehtoisia keinoja tienata rahaa. 

Seuraava viesti on monille kesätyönhakijoille tuttu: ”Hei, kiitos hakemuksestasi! Hyviä hakemuksia tuli tänä vuonna valtavasti. Valitettavasti emme jatka hakuprosessia sinun kohdallasi.” 

Jaahas… 

Vaikuttaa siltä, että niitä ”hyviä hakemuksia” tulee joka vuosi todella paljon eikä omani ole koskaan yksi niistä. Rahaa pitäisi tienata, mutta kesätyöpaikkaa ei irtoa millään. Mikä avuksi?  

Perusta oma yritys 

Kuulostaa vaikealta, mutta ei todellakaan ole sitä! Tässä ei siis tarkoiteta, että perustaisit miljoonien eurojen liikevaihdon omaavan megayrityksen (toki, miksei sitäkin voisi kokeilla), vaan ryhtyisit toiminimiyrittäjäksi. Toiminimellä voit siivota, leikata ruohoa tai vaikkapa myydä leivoksia. Suomesta löytyy monia järjestöjä, jotka auttavat toiminimen perustamisessa ja pyörittämisessä. Yksi tunnetuimmista on 4H, jonka kautta voit miettiä yritysidean ja pääset alkuun. 

4H

Toiminimellä voi tehdä paljon muutakin. Verkkokaupat ovat kasvava trendi, ja nyt on hyvä aika perustaa sellainen, jos jaksamista ja intoa löytyy. Oletko haaveillut omasta vaatemerkistä tai kenties haluat myydä teetä netissä. Se onnistuu muutamalla klikkauksella eikä vaadi minkäänlaista ohjelmointitaitoa. Verkkokauppapalvelu Wix on yksi suosituimmista ja helppokäyttöisimmistä työkaluista rakentaa verkkokauppa. Helppoudesta saa kuitenkin maksaa pienen kuukausimaksun. Ilmainen vaihtoehto on Googlen oma verkkosivustotyökalu My Business. Ominaisuuksiltaan se ei ole yhtä kattava kuin Wix, mutta sopii erinomaisesti aloittelevalle yrittäjälle.  

Toiminimen täytyy tehdä vuosittainen veroilmoitus, joka hoituu osoitteessa OmaVero.fi. Jos veroasiat ahdistavat, kannattaa harkita kevytyrittämistä. Kevytyrittäminen on kasvattanut suosiotaan varsinkin viime vuosina. Kevytyrittämisen idea on yksinkertainen: Sen sijaan, että perustaisit oman toiminimen ja laskuttaisit sitä kautta, laskutatkin kevytyrittäjäpalvelun kautta. Tällöin sinun ei tarvitse huolehtia veroilmoituksista tai tehdä kirjanpitoa. Ota kuitenkin huomioon, että kevytyrittäjäpalvelut ottavat siivun tuloistasi ja joudut maksamaan arvonlisäveroa jokaisesta työsuoritteesta. Yksi suosituimmista kevytyrittäjäpalveluista on suomalainen Ukko. 

Ukko

Wix

Google My Business

Myy vanhaa tavaraa pois tai palauta pulloja kauppaan 

Tällä metodilla ei tietenkään lyödä kovin suuresti rahoiksi, mutta pientä taskurahaa voi saada. Omista kaapeista löytyy aina jotain myytävää. Vaikkapa vanhoja vaatteita tai pieneksi jääneet luistimet. Myyntipalvelut, kuten Tori.fi ja Huutonet tarjoavat helpon alustan myydä.  

Ryhdy ruokalähetiksi 

Ruoanlähetyspalvelut Wolt ja Foodora nousivat suursuosioon viime vuoden aikana ja kasvattavat suosiotaan koko ajan. Nyt onkin täydellinen hetki ryhtyä ruokalähetiksi. Päätät itse työaikasi. Teet siis lähetyksiä vain silloin kun haluat. Mitään minimituntimäärää ei ole. Hakuprosessi on hyvin yksinkertainen. Kirjaudut vain Woltin sivuille ja jätät yhteystietosi.  

Wolt

Vaikka varsinaista kesätyötä ei onnistuisikaan saamaan, aina on jokin mahdollisuus tienata rahaa. Kannattaa siis vain yrittää. Monia työtehtäviä on tarjolla, kunhan vain osaa etsiä oikeista paikoista. Haluankin siis toivottaa kaikille paljon onnea ja menestystä! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *