Kirppis: käytettyjen vaatteiden taivas

Elämme 2010-luvulla, ja maailmassa vallitsee erittäin haitallinen kertakäyttökulttuuri. Ostamme uusia vaatteita halvalla, käytämme niitä hetken ja kun kyllästymme niihin, heitämme ne kaapin perälle lojumaan ja ostamme uusia tilalle. Moni saattaa ajatella, että no, eihän se ole kuin vaate: kaikilla muillakin on niitä valtavat määrät ja ne ovat tarpeellisia. Ilmasto kuitenkin lämpenee uhkaavaa vauhtia, ja jo yhden uuden vaatteen matkasta tehtaalta kaupan hyllylle kertyy todella suuri hiilijalanjälki. Lisäksi uusien vaatteiden tuottaminen kuluttaa valtavasti luonnonvarojamme. Eikö siis olisi aika herätä todellisuuteen ja ymmärtää, ettei maapallo kestä tällaista enää kauaa?

Näin keväällä on hyvä aika pysähtyä miettimään omaa kulutustaan. Monet ovat uuden vuoden lupauksena päättäneet aloittaa “älä osta mitään” -vuoden. Ideana on siis, ettei vuoden aikana ostaisi mitään turhaa, mitä ei välttämättä tarvitse. Ostamattomuus on jo aika suuri lupaus, mutta jokainen voisi miettiä ainakin kaupassa ennen vaatteen ostamista, tarvitseeko sitä oikeasti. Käytänkö vaatetta vielä vuoden päästä? Entä sitten, kun en enää halua käyttää vaatetta? No, vaatteet pitäisi myös kierrättää tavalla tai toisella: antaa vaikka eteenpäin nuoremmille sisaruksille tai myydä nettikirpparilla.

Oman kulutuksen pohdinta on tärkeää, sillä vaatteet ovat oikeasti paljon arvokkaampia kuin monesti ymmärrämmekään. Yhden farkkuparin valmistamisessa on 16 teollista työvaihetta, ja vettä farkkuparin tekoon kuluu noin 5000–7000 litraa. Jos siis edes yhdellekin farkkuparille saisi annettua uuden elämän, säästäisi jo paljon vettä ja muita luonnonvaroja.
Helposti sitä alkaa kuitenkin miettiä, miksi juuri minun pitäisi kierrättää, kun kaikki muutkaan eivät sitä tee. On hyvä muistaa, että jokaisen teot merkitsevät.

Jos haluaa muuttaa omaa kulutustaan mutta pysyä silti mukana muodissa, kirppikset ovat loistavia paikkoja toimia ekologisesti. Siellä voi myydä omia vanhoja vaatteitaan ja tavaroitaan sekä tehdä upeita löytöjä. Kun vaatteen ostaa käytettynä, voi säästää kukkaroa ja takuuvarmasti säästää ainakin luontoa. Valitettavan usein kuitenkin kuulee, että kierrättämistä ja vaatteiden ostamista käytettynä halveksutaan. Ihmisten ennakkoluuloista poiketen vaatteet kirpputoreilla eivät suinkaan ole aina huonolaatuisia ja vanhoja muinaisjäänteitä, vaan joukossa on paljon hyvälaatuisia ja jopa käyttämättömiä vaatteita. Onneksi osa nykynuorisosta onkin alkanut arvostamaan kirpputoreja aiempaa enemmän, ja kirppisostoista on tullut jo melkein muotia.

Jos haluaa jonkin tietyn merkkivaatteen, sellaisen etsiminen voi olla tavallisilta kirpputoreilta hieman hankalaa. Silloin kannattaa kokeilla merkkivaatteiden kirpputoria. Tällainen on esimerkiksi nettikirpputori Emmy. Sivustolla on myynnissä mm. Marimekon, Calvin Kleinin, Adidaksen ja Tommy Hilfigerin vaatteita. Kirpputorin ideana on se, että tavalliset ihmiset saavat toimittaa merkkivaatteensa myytäväksi, ja jos vaate myydään, myyjä saa osan tuotosta itselleen. Toimitettujen vaatteiden kunto ja aitous tarkistetaan käsin, ja vaatteet saavat kunto- ja kokoluokituksen. Vaatteiden ostaminen sivustolta on siis turvallista, ja nettikirpputori muistuttaa muutenkin tavallista verkkokauppaa. Vaatteet ovat toki myös halvempia kuin uutena ostetut.

Miten siis voi ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisesti? Jollekin se tarkoittaa eettisesti ja ekologisesti tuotettujen vaatteiden käyttämistä, toiselle sitä, että ostaa vaatteet käytettyinä. Joku voi olla sitä mieltä, että vastuullista on, kun ostaa vain yhden vaatteen kuussa. Ihanteellisinta olisi, jos tulevaisuudessa vaatteiden ostaminen käytettynä ja kierrättäminen olisivat kaikkien ihmisten arkipäivää ja turhia ostoksia vältettäisiin. Sellainen kuluttaminen tukisi myös maapallon hyvinvointia.

Selma Eerikäinen, 8B

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *