Kirjoittamisen vaikeus

Teksti ei ole läheskään valmis ja aika on käymässä vähiin. Mitä tehdä? Koulumme äidinkielenopettaja Terhi Törmälehto antoi kahdeksan neuvoa, jotka auttavat kirjoittamisessa.

Moni meistä on todennäköisesti kokenut joskus tilanteen, jolloin kirjoittaminen ei vain luonnistu. Aloittaminen on vaikeaa, kun ei oikein tiedä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Kirjoitusprosessin aikana voi myös ilmetä monia vastoinkäymisiä ja turhautumista, minkä takia saatamme viivytellä kirjoittamista. Kirjoitustyö pitää silti aloittaa ja saavuttaa loppuun jossain vaiheessa, koska etenkin koulussa kirjoittamillamme teksteillä on viimeinen palautuspäivä, johon mennessä teksti pitää olla valmis.

Turhautumisen ja epätoivon hetket ovat kuitenkin yleisiä ja kuuluvat kirjoitusprosessiin, tietää äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Terhi Törmälehto. Terhille on kirjoittaessa tullut eteen monenlaisia vaikeuksia ja turhautumisen tunteita, ja hänelle on kertynyt näiden kokemusten myötä muutamia vinkkejä niiden yli pääsemiseksi.

Terhin kahdeksan vinkkiä kirjoittamiseen

  1. Kiinnitä huomio ympärilläsi oleviin asioihin, jos et keksi aihetta. Monesti aiheideat voivat lähteä liikkeelle ihan pienistä asioista, kuten bussimatkalla kuulemastasi dialogista, musiikista syntyneestä tunnelmasta, lukemastasi mielenkiintoisesta uutisotsikosta tai näkemästäsi valokuvasta.
  2. Ota inspiraatiota muista lähteistä. Kavereiden kanssa keskustellessa ja aiheeseen liittyvää kirjaa/nettisivua lukiessa voi saada uusia ideoita tekstiin ja oppia katsomaan aihetta laajemmin.
  3. Järjestyksessä ei tarvitse kirjoittaa. Aloita teksti juuri siitä kohdasta, mistä kirjoittaminen tuntuu helpoimmalta. Kirjoituspaineet voivat kasvaa, kun pakotat itsesi kirjoittamaan tekstisi alusta loppuun järjestyksessä.
  4. Mieti tekstille tarkka päämäärä ja tavoite. Kirjoittaminen helpottuu, kun tietää, kenelle kirjoittaa ja minkä takia. Esimerkiksi tarinan kirjoittamisessa päämääränä voi toimia se, miten tarinan haluaa loppuvan.
  5. Kokeile kirjoittaa sensuroimatta. Nopeaa tajunnanvirtaa kirjoittaessa voi syntyä ajatuksia tai ideoita, joita muuten välttämättä ei olisi saanut. Voi olla, että jotkin alussa kirjoitetut jutut eivät edes päädy tekstiin, mutta ne ovat saaneet kirjoittamisen liikkeelle eikä tyhjän paperin kammoa enää ole.
  6. Panosta yksityiskohtiin. Konkreettiset yksityiskohdat lisäävät tarinan tai tekstin mielenkiintoisuutta. Esimerkiksi numeroiden mainitseminen tekstissä tuo luotettavuutta.
  7. Anna jonkun toisen lukea tekstisi. Häneltä voit saada arvokkaita ehdotuksia tekstin parantamiseen. 
  8. Jos tekstin kirjoittaminen ei suju, pidä pieni tauko. Välillä keskittyminen toiseen asiaan voi antaa uusia ideoita kirjoittamiseen. 

Viivi Korkeasaari, 8A

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *