Nelosten itsenäisyyspäiväjuhlaa Helsingissä 2019

Pukuja, tansseja ja yllätysvieras – tällainen tapahtuma olivat ”nelosten tanssit” vuonna 2019

Teksti ja valokuvat: nimimerkki Lukukissa

Mitkä ihmeen nelosten tanssit?

4.12.2019 – Helsingissä vietettiin neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän tanssiaisia, joita perinteisesti isännöi kaupungin pormestari. Helsingissä vuosi 2019 oli jo 23. pormestarin juhlavastaanotto ja koko päivänä vieraita oli ennätysmäärä – kolmessa juhlassa oli mukana yli 6 600 juhlijaa. Ensimmäistä kertaa koskaan, keskimmäisessä juhlassa oli mukana myös virolaisia oppilaita ja opettajia. Viikin Normaalikoulun oppilaat olivat kutsuttu keskimmäiseen juhlaan.

Matka kodista tansseihin

Helsingin neljäsluokkalaiset ovat valmistautuneet tätä päivää varten. Osa on käynyt laittamassa hiukset, käynyt kaupassa ostamassa kengät tai hankkinut tilaisuutta varten uuden puvun tai mekon. Tänään he kävelevät sisään Finlandiataloon yllään parhaimpansa.

Viikin normaalikoulusta mukaan lähtevät luokat 4a, 4b ja 4c, jotka jakaantuvat kahteen matkabussiin.

Erika Karhunen ja Sofia Suihkonen

”(Odotan), että pääsee tanssimaan ja syömään”, sanoo 4c-luokkalainen Sofia Suihkonen.

”(Odotan) syömistä”, kertoo Sofian ystävä Lumia Ojala. Samalla linjalla on heidän luokkatoverinsa Niilo Savo: ”(Odotan) hyvää ruokaa, mukavia tansseja, kättelyitä ja sitä yllätysvierasta!” Syöminen ja ruoka ovat siis selvästi odotusten ykkössijalla, mutta myös tanssimista ja yllätysvierasta odotetaan.

Kun bussi kaartaa Finlandiatalon pihaan 4c:n opettaja Taru Piironen kuuluttaa vielä ohjeita ja käytäntöjä. Ulkovaatteet ja muut varusteet jäävät matkabussiin. 4c-luokan mukaan lähtevät vielä minä ja heidän opetusharjoittelijansa, jotka ovat opettaneet luokkaansa tanssimaan. Mukana tansseissa ovat tänä vuonna muun muassa perinteiset cicapo ja letkajenkka, sekä uusi tulokas – happy, joka sisälsi rytmikkäitä hetkiä ja tanssin uusimpia tuulia.

Tansseja talolla – mitä siellä tapahtui?

Kun kaikki ovat siirtyneet turvallisesti Finlandiataloon, kuljetaan pitkiä käytäviä pitkin kohti ”kättelyportaita”. Näitä odotellessa pöydillä ja muilla tasoilla esiintyy Circus Helsingin sirkustaiteilijoita viihdyttämässä odottavia neljäsluokkalaisia ja heidän opettajiaan.

Jonon päätyttyä ollaan pian jo kättelemässä tärkeitä henkilöitä. Portaiden päässä tarjoilijat ovat antamassa kuplivia mehulaseja ja matka jatkuu kohti odotettua buffet-ruokailua. Annos on mitä herkullisin, ja se sisältää tänä vuonna mm. kirsikkatomaatin ja juuston vartaassa, tumman karjalanpiirakan sekä pienen ”kinuskileivoksen”.

Buffetin aikana pienemmälle lavalle nousseet Queenz Dance Crew’n tanssijat.

Kun ruoat on syöty, siirrytään päälavan luokse, jonka edessä tanssitaan ja kuullaan yllätysartistin konsertti.

Jokainen neljäsluokkalainen oppilas saa ennen kättelyitä henkilökohtaisen kutsukortin pormestari Jan Vapaavuorelta, joka pitää lyhyen puheen ennen juontajien saapumista lavalle. Pienen juonnon jälkeen he paljastavat kuka on kyseessä.

Arvauksia yllätysartistiksi, eli tähtivieraaksi olivat esimerkiksi Alma, Isac Elliot, Antti Tuisku, Eveliina, Darude ja Pyhimys. Näin kertoivat Sofian, Lumian ja Niilon lisäksi Vilja Sloan, Iiris Berry ja Ossi Parviainen 4c-luokalta.

Yllätysartistina oli tänä vuonna…

Jannika B!


Hänen konserttinsa lähti käyntiin 30 sekunnin lähtölaskennalla, jonka aikana bändi saapui lavalle. Tämän jälkeen itse artisti saapui iloisten kiljahdusten saattelemana. Laaja innostus eli ”hype” valtasi yleisön, mutta se hiipui nopeasti esiintyjän alettua laulaa. Kappale oli suurelle osalle selvästi täysin tuntematon ja mikki oli niin hiljaisella, ettei laulu kuulunut kovinkaan hyvin. Jannika B ei ole ilmeisesti tehnyt läpimurtoa lasten suosikkiartistien listoille.

Edellisinä vuosina paikalla on ollut esimerkiksi JVG, Mikael Gabriel ja Ellinoora.

Jannikan kappaleet olivat ihan mukiin meneviä, mutta eivät tunnettuja. Hän koitti muutaman kerran toisen ja kolmannen biisin aikana nostaa tunnelmaa lyömällä käsiään yhteen. Jannika B lauloi kokonaisuudessaan neljä kappaletta, eikä viimeisen kappaleen kohdalla hajonnut mikrofoni edes vaikuttanut haittaavan yleisöä, sillä heillä näytti olevan silti mukavaa. Juhlava once-in-a-lifetime -hetkihän se kuitenkin oli.

Tanssit ja matkalla kohti koulua

Lyhyen konsertin jälkeen luokat levittyivät myös käytäville tanssimaan. Juontajat ja osa oppilaista toimi esitanssijoina, jotka näyttivät lavalta askelia, jos nämä tahtoivat mennä sekaisin.

Ensin aloitettiin perinteisesti Cicapolla, jota seurasivat ainakin Kulkuset ja Rock around. Viimeisenä tanssittiin Letkajenkka ja Happy, joiden jälkeen luokat lähtivät yksitellen kohti busseja.

Kun juhla oli ohi, bussista kuului iloista supinaa. Kuulin paljon ”booli oli parasta”, ja ”se kinuskikakku oli hyvää”, tyyppisiä huudahduksia.

”Parasta tarjoilussa oli se ihme piirakka, ja vähän kaikki”, sanovat Sofia ja Lumia juhlan jälkeen. Niilon mielestä tarjoilu ja Jannika B olivat ”aika hyviä”.

”Jannika B ei ollut ehkä mikään mun lemppari, ei ehkä mun makuun, mutta no ihan kiva”, Lumia toteaa yllätysvieraasta.

Oliko hauskaa?

”Joo!”

”Joo, oli kyllä!”

”Oli tosi hauskaa.”

”Parasta oli se Jannika B, eli se yllätysesiintyjä ja ne tanssit.”

Eli ilmeisesti kaikilla oli hauskaa.

Erityiskiitokset haastateltaville oppilaille sekä opettajille Terhi Kaleva, Taru Piironen ja Pekka Ranta, jotka suostuivat ottamaan minut mukaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *