150 vuotta tarinoita

Teksti: Maija Laukkanen

Kuvat: Niko Määttä

Viikin normaalikoulussa järjestettiin kirjoituskilpailu 150-juhlavuoden kunniaksi. Kilpailun tekstit sijoittuivat monia kymmeniä vuosia taaksepäin, jopa koulun alkuaikoihin. Teksti sai olla minkälainen proosateksti hyvänsä, ja aiheen sai valita itse. Kilpailussa oli kolme sarjaa: alaluokat, yläluokat ja lukio. Alaluokkien sarjan voitti Stella Kauhanen tekstillä Salainen kirja, yläluokkien sarjan voitti Mira Keihänen tekstillään Tuoliin lukittu ja lukion sarjan voittajateksti oli Vivian Asikaisen 7.9.1942, Helsingissä.

Kilpailun tuomaristo: äidinkielenopettajat Riitta Arvilommi, Marika Nironen ja Terhi Törmälehto sekä Stella Kauhanen.
Mira Keihänen ja Vivian Asikainen

Lukion sarjan voittaja kertoo tarinastaan

Haastattelu ja teksti: Matias Nieminen

Vivian Asikainen voitti lukion sarjassa 150 vuotta tarinoita -kirjoituskilpailun tarinallaan 7.9.1942, Helsingissä, jonka voit lukea täältä. Tarina sijoittuu sota-aikaan, ja se on taitavasti luotu kertomus läheisen menetyksestä ja yksinäisyydestä.

Vivian sanoo lukeneensa kirjoja jo pienestä pitäen. Hänen innostuksensa kirjoja ja kirjoittamista kohtaan on näkynyt lukioaikana siten, että hän on osallistunut koulumme luovan kirjoittamisen kurssille. Vivian kuitenkin kertoo, ettei ole kirjoittanut mitään omaa pitkään aikaan, ja sanoo sen olleen yksi suurimmista syistä, miksi hän osallistui kirjoituskilpailuun. ”Totta kai siinä oli se rahapalkintokin, mikä ajoi vielä enemmän osallistumaan”, hän myöntää. Vivian sanoo myös, että kirjoituskilpailu tarjosi vaihtelua kouluesseiden rinnalle ja että osallistui lähinnä nähdäkseen, kuinka pärjäisi. 

Vivianin tarina sijoittuu 40-luvun Helsinkiin, ja sen takia hän sanookin lähteneensä suunnittelemaan tarinaansa ottamalla ensiksi selvää koulumme historiasta ja tuon ajan Helsingistä. ”Lähdin miettimään [tarinaa] paikan kautta. Googlasin, missä meidän koulumme on sijainnut milloinkin.” Tiedon etsimisen jälkeen Vivian sanoo lähteneensä miettimään päähenkilöä.  päähenkilö on  nimeltä Kaisa. Vivian kertoo tienneensä heti, että halusi kirjoittaa tarinan opettajan näkökulmasta

Kun Vivianilta kysytään vaikeinta osaa tarinan kirjoittamisessa, hän sanoo: ”Vaikeinta oli keksiä kiinnostava juonenkäänne, mikä veisi asioita eteenpäin.” Hän koki myös vaikeaksi saada positiivisuutta synkkien teemojen keskelle. ”Minusta vähän rupesi tuntumaan, että tämä [tarina] on pelkkää surkeaa valittelua. En halunnut, että lukijalle tulee sellainen olo, että elämä on kurjaa ja mitään ei tapahdu.” 

Voit lukea Miran tarinan Tuoliin lukittu täältä ja Stellan kirjoittaman Salaisen kirjan täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *