Nuoret ilmastolakossa – “Mitä me halutaan?” “Ilmastotekoja!”

Teksti ja kuvat: Maija Laukkanen, Eino Lehtinen, Siiri Moksunen ja Natalia Leinonen 

Helsingissä järjestettiin 27.9. perjantaina 5000-6000 osallistujaa kerännyt  ilmastolakko, johon liittyi nuorten lisäksi myös runsaasti aikuisia. Lakon tarkoituksena oli viestittää päättäjille, että meidän kaikkien tulevaisuus on vaarassa, ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi tulisi tehdä enemmän. ”Lakkoon on tärkeä tulla, koska se on yksi ainoista tavoista vaikuttaa päättäjiin, kun ei voi äänestää”, kommentoivat 15-vuotiaat lakossa mukana olleet Verna Heikkilä ja Kia Syrjälä.

Eduskuntatalon edessä kaikuivat huudot: “Että ne kehtaa!”, “Edustajat esille!”, “Mitä me halutaan?”, “Ilmastotekoja!”, “Milloin?”, “Nyt!” Lakossa esiintyivät muun muassa Paleface, Anssi Kela ja New Ro, ja siellä järjestettiin myös open mic, jossa kuultiin puheita hyvin erilaisilta ilmastoaktivisteilta. Kaikista puheenvuoroista välittyi nuorten ja aikuisten huoli. Lakossa nähtiin erilaisia kylttejä, oivaltavilla lauseilla ilmastonmuutoksesta.  Kylteissä kysyttiin muun muassa päättäjiltä: “Miksi te ette panikoi?” Tapahtuma oli Suomen suurin ilmastoon liittyvä mielenosoitus, ja keräsi hyvin erilaisia ihmisiä vaikuttamaan yhteisen huolen puolesta. 

Ilmastolakot alkoivat 20.8.2018 silloin 15-vuotiaan Greta Thunbergin aloitteesta, kun hän lähti yksin istumaan Tukholman eduskuntatalon eteen mukanaan vain valkoinen kyltti “Skolstrejk för klimatet”, eli “Koululakko ilmaston puolesta”. Nykyään 16-vuotiaalla Gretalla on paljon kannattajia, ja hän oli puhumassa tänä vuonna YK:n ilmastokokouksessa tunteikkaalla puheellaan ”How dare you?”

Toimituksemme haastatteli lakossa nuoria, ja heiltä löytyi hyviä vinkkejä niin päättäjille kuin siihen, kuinka ilmastonmuutokseen voi itse vaikuttaa. ”Syön vegaanipainotteisesti ja ostan muun muassa käytettyjä vaatteita”, kertoo Kia Syrjälä. ”Huomioikaa ilmastonmuutos ja tulevaisuutemme päätöksissä, ja lopettakaa esimerkiksi ilmastolle haitalliset tuet!” neuvovat Verna Heikkilä ja Kia Syrjälä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *