Lukioon menossa? Kaikki mitä lukiosta tulee tietää

Piitu Hernesniemi

Opiskelupaikka lukiossa, mutta ei mitään käsitystä, mitä se tuo tullessaan? Ei hätää. Tässä on kaikki, mitä haluat tietää lukiosta ennen opiskelun alkua.

Ensimmäisestä vuodestani lukiossa viisastuneena haluan jakaa omat vinkkini lukiossa selviämiseen. Jokainen tietenkin kehittelee itselleen toimivat keinonsa lukion edetessä, mutta näillä vinkeillä pääsee ainakin alkuun. Ja jos lukio tuntuu sijaitsevan aivan toisella planeetalla yläkoulusta katsottuna, voin sanoa: siltä se tuntuu vielä kauan lukion alun jälkeenkin!

Lukion alkaminen

Ensimmäiset viikot uudessa lukiossa ovat täyttä myllerrystä. Ympärillä tuntuu olevan miljoona uutta ihmistä, joiden nimet pitäisi opetella yhdessä päivässä, ja kaiken lisäksi sähköiseksi muuttunut opiskelu vie yöunet. Opiskelu lukiossa eroaa huomattavasti yläkoulusta. Jos yläkoulussa pärjäsi kokeissa yhden illan lukemisella, täytyy lukioon tullessa hankkia täysin uusi opiskelutekniikka selvitäkseen. Enkä nyt tarkoita selviämisellä kympin saamista vaan lukion tuomasta stressistä selviämistä.

Ensimmäiset kurssit eivät onneksi tuo tullessaan maailmanloppua, vaan ensimmäisen jakson aikana on aikaa opetella koulun (ja LASKINTEN) käytäntöjä. Uudessa koulussa kannattaa reippaasti tutustua ihmisiin ympärillään, sillä heidän avullaan lukiossa opiskelusta tulee paljon miellyttävämpää.

Opotunneilla selvennetään kurssikäytäntöjä, joten vaikka ne tuntuisivat aluksi sekavilta, ensimmäisen jakson jälkeen niissä ei ole enää mitään ihmeellistä. Opoilta kannattaa myös aina hankkia apua, jos esimerkiksi kurssit ovat menneet päällekkäin.

Lukion alussa on aika heittää peruskoulussa hankittu perfektionismi kauas pois tai ainakin höllätä vähäsen. Täydellisyyteen pyrkimisellä ei nimittäin pitkälle pötkitä lukion pyörteissä. Tärkeää on muistaa, että kurssit todella vaikeutuvat yläkouluun verrattuna, eikä kurssiarvosanoilla oikeasti ole mitään väliä (paitsi Saksaan opiskelemaan mentäessä). Kannattaa myös jättää omien numeroiden vertailu muiden numeroihin yläasteen puolelle ja keskittyä omaan ainutlaatuiseen koulutiehen.

Lukiokirjojen hankinta saattaa tuottaa paljon päänvaivaa, mutta sen voi hyvin mielin unohtaa kesän ajaksi ja keskittyä siihen vasta syksyllä, jolloin monissa lukioissa järjestetään kirjakirppiksiä. Siellä vanhemmilta oppilailta voi ostaa heidän koulukirjojaan. Ja vaikkei lukiossasi järjestettäisikään kirppistä, voit rohkeasti kysyä vanhemmilta oppilailta, josko heillä lojuisi kirjoja hyllyissään tyhjän pantteina.

Ensimmäinen koeviikko

Koeviikko alkamassa? Koko kirja luettavana ja eikä kursseilla ole oppinut mitään… ”Ei huolta!” Vain kaverisi tulee sanomaan näin, mutta et sinä tämän jutun luettuasi.

Ensimmäinen näytön paikka lukiossa on pelottavalta kuulostava koeviikko. Yläasteella sillä pelotellaan vähän liikaakin. Onhan sielläkin saattanut olla kokeita viikon verran putkeen, eikä sitä silti ole kutsuttu koeviikoksi. Lukiossa taas koeviikko saattaa olla yllättävän kevyt, jos siihen on valmistautunut hyvin. Kurssien aikana tehdyt läksyt ja tunneilla keskittyminen takaavat sen, että kokeeseen kertaaminen sujuu kuin lasten leikki. Ja sitä paitsi, kun koe on tehty aamulla, koulupäivä loppuu siihen. Miten rentoa! Hyvällä tuurilla koeviikolla saattaa olla jopa ansaittuja vapaapäiviä. Koeviikolla on myös hyvä muistaa, ettei kaikkiin aineisiin ole pakko panostaa. Kannattaa keskittyä itselle mieluisiin ja mahdollisesti kirjoitettaviin aineisiin.

Lukio on hieno kokemus, eikä siihen kannata suhtautua pelkkänä opiskeluna. Lukioissa järjestetään valtavasti muutakin toimintaa, johon kannattaa ehdottomasti osallistua. Musikaalit ja muut projektit ovat otollisia paikkoja tutustua uusiin ihmisiin ja saada itselleen henkireikä arjen keskelle. Lukioajasta kannattaa ottaa kaikki mahdollinen irti, sillä vanhempana tuskin tulee muistelemaan kurssiarvosanoja tai edes kirjoitusten arvosanoja, vaan sitä, mitä kaikkea lukiossa tulikaan tehtyä.

Opiskelu saattaa kaikesta huolimatta tuntua joskus ylitsepääsemättömän raskaalta. Silloin kannattaa hengähtää hetkeksi ja miettiä erilaisia selviämistaktiikoita. Yhdessä kavereiden kanssa opiskelu, uusien opiskelustrategioiden kehittely ja esimerkiksi opettajalle tai koulupsykologille puhuminen helpottaa omaa taakkaa.

Jos et siis vielä tiedä, mikä ihme on abitti tai miten käyttää TI-nspirea, tulet varmasti oppimaan sen. Nyt vain nautit viimeisestä kesästäsi stressittömänä oppilaana ennen stressaavaksi opiskelijaksi muuttumistasi!

”Welcome to the real world. It sucks. You’re gonna love it!” (Friends)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.