Purkka kädessäni

Moni meistä pitää purkasta ja on ainakin kokeillut purkan pureskelemista. Toiset etsivät eri makuisten purkkien avulla mielenkiintoisia makukokemuksia. Jollakin ehkä on unelma, että hän tulisi tekemään purkan kanssa jotakin hämmästyttävää vielä jokin päivä. Millään tavalla mielenkiintoista tai hämmästyttävää sen sijaan ei ole, että tavallisella oppitunnilla huomaa yhtäkkiä koskettavansa kädellään vieraan suun jauhamaa purkkaa. Nami.

Alakoulusta lähtien meille on opetettu, että purkkaa ei syödä tunneilla. Usein opettaja huomaa huolettomat purkansyöjät ja patistaa heitä viemään purkan luokassa olevaan roskikseen. Kaikki oppilaat eivät kuitenkaan vaivaudu viemään purkkaa roskikseen. Lähin paikka, johon purkkansa voi piilottaa tunnilla, on yleensä pulpetin alakansi, jonne se sitten jää ties miten kauaksi aikaa, kunnes eräänä päivänä joku sen sitten viimein löytää. Löydös on harvoin iloinen yllätys. Ei ole ikinä mukava kokemus joutua lähikontaktiin vanhan, toisen jäyhämän purkan kanssa.

Joskus purkka on saatettu myös jättää paikkaan, josta se on selkeästi havaittavissa ja jää tuskin huomaamatta. Siitä huolimatta purkka se siinä kököttää. Seisoo paikoillaan kuin odottamassa jotakin. Joku on ehkä saattanut tökätä sitä, mutta ei sitä ikinä kukaan halua siirtää. Kuka nyt haluaisi koskea ties miten vanhaan kellastuneeseen purkkaan omasta tahdostaan?

Minun on vaikea ymmärtää, mistä johtuu, että tunnilla poisheitettäväksi määrätty purkka joutuu todennäköisemmin vaikkapa Albatrossi-aulan patterin väliin kuin roskiin. Mitä voisimme tehdä, ettemme enää jatkossa näkisi purkkia sopimattomissa paikoissa niin usein? Ehdotan, että koulun käytäville ja muihin tiloihin lisättäisiin roskakoreja. Luulisi, että jos roskis ei ole kenenkään mielestä missään päin koulua liian kaukana, kuka tahansa jaksaisi viedä purkkansa roskakoriin asti. Lisäksi purkanviljelijät voisivat muistaa, että he eivät ole koulutilojemme ainoita käyttäjiä.

Teksti ja kuvat: Ronja Sahri